15 اسفند 1386 ـ 5 مارچ 2008 |
دستور العمل محرمانه دولت به مطبوعات
بی. بی. سی
شورای عالی امنیت ملی ایران اخیرا ابلاغیه ای محرمانه را در اختیار رسانه های این کشور قرار داده است که آشکارا به آنها توصیه می کند در مورد مسائل مختلف از جمله پرونده اتمی ایران باید چه مواضعی را اتخاذ کنند. ابلاغیه اواسط بهمن ماه توسط کمیته سیاستگذاری رسانه ای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران تنظیم شد، اما توسط معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی وزارت ارشاد در اختیار رسانه ها قرار گرفت.
متن این نامه ابتدا در وبسایت "روز" (roozonline.com) که یک روزنامه مستقل اینترنتی و منتقد جمهوری اسلامی است منتشر شد.
از آن زمان، دست کم سردبیر یکی از روزنامه ها دریافت این نامه را تایید کرده است.
این ابلاغیه که در چند بند تنظیم شده مسائل مختلف از جمله مساله پرونده هسته ای ایران، مذاکرات ایران و آمریکا درباره امنیت عراق و انتخابات را در بر می گیرد.
ابلاغیه محرمانه دولت ملغمه ای است از دیدگاه های حکومت جمهوری اسلامی در مورد مسائل خارجی و داخلی و نظراتی که از مطبوعات می خواهد آنها را مستقلا (بدون اشاره به اینکه دستور دولتی است) منعکس کنند.
بندهایی از این نامه علنا خواستار موضع گیری رسانه ها به نفع سیاست های دولت از جمله لزوم "بزرگ نمایی اختلاف برخی از کشورهای اروپایی با سیاست آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران" می شود.
وزارت ارشاد در ابتدای این نامه که مهر "سری" خورده مقصود از صدور آن را عنوان می کند: اینکه مفاد مصوبات کمیته سیاستگذاری رسانه ای دبیرخانه شورای امنیت ملی ارائه شده است تا "رعایت" شود.
ابلاغیه از جمله در مورد مساله هسته ای خواستار "تاکید" مطبوعات "بر گزارش های مثبت آژانس درباره ماهیت صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران" می شود و در جای دیگری از آنها می خواهد این مساله را به مخاطبان خود گوشزد کنند که "غرب نمی خواهد دانشمندان مسلمان به تکنولوژی روز انرژی در دنیا دست یابند."
در مورد انتخابات آتی مجلس در این نامه آمده است: "از آنجا که دشمنان دولت ایران معمولا در آستانه هر انتخاباتی سعی در القای یاس و نا امیدی در میان مردم و زیر سوال بردن سلامت انتخابات را دارند، انتظار دارد مطبوعات و خبرگزاری ها تحریکات خارجی برای اخلال در انتخابات را برای مردم افشا کنند و با ایجاد فضا و شور انتخاباتی مشارکت مردم برای حضور حداکثری در پای صندوق های رای را جلب نمایند و از طرح مطالبی که موجب تشویش اذهان عمومی و اخلال در روند انتخابات می شود جدا خودداری نمایند."
به گفته ماشاالله شمس الواعظین روزنامه نگار در ایران با افزوده شدن تبصره ای به قانون فعلی مطبوعات، شورای عالی امنیت ملی اکنون مجاز است دیدگاه خود در مورد مسائلی که در حیطه امنیت ملی می داند را به مطبوعات و رسانه ها دیکته کند و آنها را از نوشتن درباره برخی امور منع یا به نوشتن درباره دیگر مسائل ترغیب کند.
سردبیر سابق روزنامه "جامعه" می گوید چنین ابلاغیه هایی "نگرانی روز افزون روزنامه نگاران را در پی داشته است. یعنی آنها روز به روز احساس می کنند که محدودیت هایشان در حال افزایش است. و نگرانی های آنها در مورد امنیت شغلی شان افزایش می یابد."
منتقدین می گویند که دولت با چنین دستور العمل هایی می خواهد مردم را از آگاه شدن در مورد تبعات سیاست های مختلف خود بازدارد.
از جمله نشریه اینترنتی "روز" که متن ابلاغیه را منتشر کرده می نویسد: "... تنها علتی که برای اصرار دولت برای غافل نگاه داشتن مردم باقی می ماند، انتخاباتی است که می خواهند به هر شکل برنده آن اعلام شوند."
مصاحبه بی.بی.سی با ماشاالله شمس الواعظین، روزنامه نگار در ایران، را بشنوید
برگرفته از سايت راديد بی. بی. سی:
http://www.bbc.co.uk/persian/iran/story/2008/03/080305_la-iran-letter.shtml
محل اظهار نظر شما: شما با اين آدرس ها می توانيد با ما تماس گرفته و اظهار نظرها و مطالب خود را ارسال داريد:
و يا مستقيماً از وسيله زير استفاده کنيد: (توجه: اين ایميل ضميمه نمی پذيرد) |
New Secularism - Admin@newsecularism.com - Fxa: 509-352-9630 |